mandag den 12. september 2011

Morgenmad med flapjacks og abrikoser


For tiden arbejder jeg blandet andet på at lave flapjacks uden så meget fedtstof - Her tænker jeg på den britiske version, som er en bar/kage lavet af havregryn, rosiner, sukker (og rigtigt meget smør!) De første forsøg er dog blevet temmeligt tørre, så dem får I altså ikke opskriften på. Men ideen var at bruge dem til mellemmåltider eller morgenmad som her med græsk yoghurt 0,2 %, mandler og abrikoser. Jeg arbejder videre på at finde en løsning - eller måske ligger I inde med en sundere version som ikke støver?

9 kommentarer:

 1. Jeg ved godt, dit koncept går på ingen fedt - næsten! Men nogen ting, går det bare ikke, at lave om på uden at smagen forsvinder. For mig er Flapjacks en af de ting. De smager himmelsk.

  Jeg fik en for første gang, da jeg var i England i foråret. Og ja fed var den, men så vil jeg altså hellere have "the real deal" engang imellem. Men det er så bare mig.

  Falder jeg over et fedtreduceret eksemplar der har fået "tumbs up", skal jeg nok sige til :-)

  SvarSlet
 2. Deborah - De smager nemlig super godt, men indeholder ret store mængder fedt - så det ville være dejligt hvis det kunne reduceres en anelse - men som du siger, så kan der være nogle ting hvor det ikke er muligt.

  Mit koncept går dog ikke på næsten ingen fedt, men på at det ligger omkring 25% af energiindtaget. Men sig endelig til hvis du skulle støde på en med en anden sammensætning.

  SvarSlet
 3. Det lyder SUPER spændende. Jeg glæder mig til at se, om du kommer frem til en god og sund variation.
  Måske en blanding af havregryn, sojaflager, kokosolie og abrikoser og/eller tranebær?
  KH Charlotte

  SvarSlet
 4. Som sund for sjov siger, så var kokosolie som erstatning for smørret også min første tanke, da det i hvert fald vil værre lidt sundere (men dog stadig meget fedt). En hurtigt søgning på dette viste dig at ikke mange har haft held med at bruge kokosolie.
  I stedet satte jeg mig ned og prøvede på selv at opfinde en opskrift. Den blev således: (giver 18 barer á ca. 38g og 75 kcal)
  110g sukker
  110g havregryn (jeg ville nok bruge grovvalsede)
  1,5-2 tsk bagepulver
  1 tsk kanel
  0,5 tsk bikarbonat
  100g rosiner
  60g mælk (mandelmælk, soyamælk, alm. - eller bare vand)
  2 æggehvider
  1 tsk vanille ekstrakt
  225g bananer

  Sådan gør du:
  Tænd ovnen på 180 grader. Bland de tørre ingredienser. I en seperat skål miks bananer, æggehvider, mælk og vanille. Bland alle ingredienser og rør med en hånd mikser (eller bare håndkraft ;) ).
  Bag i en smurt pande på 23x33 cm i omkring 35 minutter. Lad køl af og skær i 18 rektangler.

  Jeg har ikke selv prøvet den men gået ud fra min erfaring, originale opskrifter på flapjacks og boatmeals (baked oatmeal/ havrekage) (som jo også er noget du selv har prøvet at lave). Smørret er erstattet med bananer - som nok helst skal være (rigtig) modne. Hvis det er noget du har lyst til at prøve af, så gør endelig det. Ellers skal jeg nok vende tilbage når jeg selv får prøvet det af. Selv ville jeg nok også eksperimentere med at erstatte al eller noget af sukkeret med sukkererstatning.. :)

  SvarSlet
 5. Sundforsjov - God ide med både sojaflagerne og kokosolien - jeg vil helt sikkert arbejde videre med den.

  SvarSlet
 6. Weweremeanttosparkle - Mange tak for opskriften jeg tror også løsningen ligger et sted mellem flapjacks og baked oatmeal - vidste ikke at det blev kaldt Boatmeal ;O) - det må prøves af !

  SvarSlet
 7. Det høres godt ut! Jeg må forsøke meg på en slik oppskrift jeg også. Kan jeg forresten spørre ca. hvor mye du bruker av den greske youghurten til morgenmad, og hvor mye frukt, evt. müsli, du har i? Synes det er litt vanskelig å beregne :)

  SvarSlet
 8. Er det friske abrikoser?

  ...her i DK må man jo forholde sig til skiftende sæsoner... ;)

  Men mums, det ser godt og 'friskt' ud - og tænk, hvis man måtte snyde lidt med frugten ;)

  SvarSlet
 9. Hej Alice Velkommen til - Prøv at gå ind i kategorien ¨morgenmad¨ der er mange forskellige eksempler på morgenmad hvor jeg bruger frugt, mandler, muesli og græsk yoghurt,

  Anne - Jeps det er friske abrikoser - desværre er det er også slut nu - men der er nogle gode pærer efterhånden i handlen som jeg glæder mig til - revet æble er heller ikke dumt!

  SvarSlet