torsdag den 1. september 2011

Så gå dog i seng!Så endte jeg igen med at sidde oppe alt for længe - klokken var langt over midnat før jeg fik set dyner. Det giver altså ikke ret meget søvn, når man næste dag skal op kl.6.30. Da jeg for nylig lavede dette gæsteblogindlæg, om hvordan man taber sig efter en graviditet, blev jeg igen mindet om, hvor vigtigt en god nattesøvn er. Hvis vi ikke får søvn nok, kræver kroppen energien andetsteds fra i løbet af dagen - særligt gerne i form af hurtigt sukker eller fede sager - og det gør det meget sværere at holde igen.

Jeg ved altså ikke, hvorfor det er så svært for mig at komme i seng, når nu jeg ved, hvor godt det er med mere søvn. Det er som min hjerne fungerer bedst mellem 22-01. I travle perioder hjælper det mig at snuppe 15 minutter med en afspændings-cd. Jeg skal ikke kunne sige, om det opvejer den manglende nattesøvn, men det giver mig i hvertfald mere energi og overskud. Desuden hjælper det mig også at sammensætte mine måltider, så jeg får en god balance mellem fedt, protein og kulhydrat og dermed et stabilt blodsukker. Frokosten på billedet er et eksempel på en god fordeling for mig - Jeg har lavet mini æggekager i muffinsforme med champignon og bladbeder - bages i ovnen i 20 minutter og kan fryses ned til madpakker.

Får du den søvn du har brug for og giver det dig nok energi til hele dagen? Eller spiller kaffe, kager og slik en for stor rolle i din hverdag?

16 kommentarer:

 1. Jeg kan virkelig ikke hænge sammen, hvis jeg ikke får nok søvn.

  God ide med æg i muffins forme til madpakken - det skal prøves.

  SvarSlet
 2. Som du peger på er lige præcis søvnmangel en af synderne, hvis man har svært ved at tabe sig :o)
  også jeg kommer desværre til at blive hængende for længe oppe..
  hilsen Mona

  SvarSlet
 3. Jeg er B menneske med stort B! Så jeg kender alt til det du skriver der... Og samtidig fungerer jeg slet ikke hvis jeg får mindre end 7 timers søvn, så det er egentlig ret irriterende at jeg ikke bare kan gå i seng til tiden. Og ja, som du skriver så får man trang til søde sager. Jeg får også trang til meget kaffe... Hvilket er ret mærkeligt, for jeg drikker ikke kaffe til hverdag normalt.

  www.caleidoscopianstyle.blogspot.com

  SvarSlet
 4. Hvor ser de lækre ud de små muffins :)
  Jeg får aldrig nok søvn, tror jeg - der er så meget jeg gerne vil nå, men du har ret, det er et skråplan og hjælper absolut ikke hvis man gerne vil tabe sig fx.

  SvarSlet
 5. Inden for Traditionel Kinesisk Medicin og det som kaldes "Organuret" har man klarlagt, at galdeblæren er på sit højeste energiniveau mellem 23.00 og 01.00. Galdeblæren sættes i forbindelse med vores mentale aktivitet og kaldes også "kontoret for beslutningstagen". Har man svært ved at tage vigtige beslutninger,kommer mange frem til en rigtige afgørelse, netop i dette tidspunkt. Måske det kan give en forklaring:-)
  KH Charlotte

  SvarSlet
 6. Dine mikroskoiske portioner bliver altså ved med at overraske mig. Og din evne til at æde rå salat. Og kalde bagt havregrød for kage.
  Men hey, respekt.

  SvarSlet
 7. Sequence - Ja det fungerer fint med de muffinsforme - ellers kan man jo også bruge almindeligt bagepapir i indre stykker, hvis man har en muffinsbageplade

  Monaelisabeth og Sasja - vi lyder ret ens!

  SvarSlet
 8. ¨mindre¨ stykker skule der jo stå ;O)

  SvarSlet
 9. Malsen - det er nok det med at ville ¨have det hele med¨ der også spiller ind og så er der ingen telefoner der ringer eller folk der forstyrrer ;O)

  Sundforsjov - Det er da en interessant vinkel på det - det havde jeg ikke hørt for.

  SvarSlet
 10. Lea - Jeg tror desværre, at rigtigt mange mennesker har vænnet sig til at spise meget store portioner, som slet ikke står mål med hvor meget vi bevæger os. I dele af Danmark er næsten halvdelen af befolkningen overvægtige, det synes jeg er et ret klart tegn på, at der må være noget helt galt med det mange forbinder med normal mad og mængden. Mine portioner er lavet med vægttab for øje - men på en måde hvor du også får tre mellemåltider sammensat så du får den anbefalede fordeling af fedt, protein og kulhydrat - og altså ikke lider nød.

  Havrekagen indeholder bagepulver, æg, sukker, mandler, bær og mælk - hvilket gør den mere til kage end til havregrød i mine øjne, men prøv den og lad mig høre hvad du synes.

  SvarSlet
 11. Hej Lise, godt at se at du back on track again.... Kan du ikke specificere din muffin æggekage opskrift lidt mere fpr sådan en æggekage debutant som mig, som også skal styre madpakker lige pludselig! Det har jeg jo ellers været så dejlig fri for. Knuz Katrine

  SvarSlet
 12. Jeg satser på 8 (og mindst 7,5) times søvn på hverdage. Ellers er jeg træt, har mindre energi og har f.eks. sværere ved at tage til træning. Det har hjulpet min søvn bl.a. at mørklægge soveværelset og desuden lave "nattebelysning" fra ca. kl. 20.

  SvarSlet
 13. Hej Katrine - ja jeg er vist først rigtigt tilbage nu - det er den længste ferie de har hernede, og så er det svært ved at få blogget samtidig. Du kan sagtens bruge dem til madpakker til pigerne og så putte hvad de kan lide i evt kogte kartofler, ost, grønt, fisk eller kød.

  Jeg brugte 300g grønt*, 3 æg, 1 dl revet ost og 1/2 dl hakkede løg. bages i ovnen i 20 min ved 175°c

  *) champignon og bladbeder men alternativt kan du bruge optøet hakket spinat

  En mere klassisk opskrift på æggekage er : 6 æg, 1/2 dl mælk, 2 tsk maizena, 1 tsk salt - Pisk æggene let - Rør maizena ud i mælken og pisk det hele sammen.

  SvarSlet
 14. Ditte P - God pointe at bedre søvn også kan hjælpe med at ¨ tage sig sammen til at træne¨ og rigtig god ide med nattebelysning - gælder det så også for TV og computer? Har læst at det er en vigtig grund til, at vi kan have svært ved at drosle ned, hvis vi hele tiden bliver bombarderet med indtryk.

  SvarSlet
 15. Jeg fik i sin tid anbefalet (for at forbedre min søvnkvalitet): Slukke tv og computer kl. 20, lave nattebelysning kl. 20, mørklægge soveværelset, ingen computer/tv/mobil i soveværelset, gå i seng senest kl. 22.

  Nogle råd er så nemmere for mig at følge end andre.. hehe. Jeg fik også anbefalet at tage magnesium-tilskud. Skal lige siges at jeg fik rådene af Anna Bogdanova, som er BioSignature coach.

  SvarSlet
 16. Ditte P - Ja der er visse ting der er klart nemmere sagt end gjort ;O) Jeg fik magnesium i en periode og blev også anbefalet at tage det om aftenen da det virker afslappende. Biosignature kender jeg slet ikke, det må jeg kigge lidt nærmere på.

  SvarSlet