torsdag den 16. juni 2011

Umami og ¨det skal smage af noget¨


Prøv lige at kigge ind forbi denne youtube-video, hvor Ole G. Mouritsen, dr scient og professor i biofysik fortæller om ¨umami¨ - et japansk begreb, der betyder velsmag eller ¨essensen af det lækre¨ og betragtes som vores femte smagselement. Dette udefinerbare ¨det skal smage af noget¨ er måske slet ikke så abstrakt, men man kan arbejde bevidst med de fødevarer, der giver denne velsmag og som påvirker mæthedsfølelsen og din spiseadfærd. Hvis du vil vide mere så læs evt her www.umamibog.dk

Vi snakkede lidt om det ved aftensbordet i familien og yngste søn på 7 år, siger så; ¨Der findes surt, sødt, bittert, salt, stærkt OG klamt¨ - Det grinede vi en del af, men han havde alligevel forstået det, for så rejser han sig og siger: ¨Tak for mad mor - det var dobbelt-umami - hvis der er noget, der hedder det?¨

3 kommentarer:

  1. Ole Mouritsen er en meget spændende mand :) jeg har mødt ham adskillige gange under mit PhD studie. Han er super interessant til foredrag (også i hans egentlig forskning, mad er mest hans hobby :) og har mange spændende teorier mht mad og dens indvirkning på kroppen. Han har udgivet flere bøger, bl.a. "Sushi" og "Tang", de er ret gode hvis man er forberedt på en mere videnskabelig og kulturhistorisk tilgang til mad ;)

    SvarSlet
  2. Tak for dit input Nathalie - jeg synes det er utroligt spændende. Naturvidenskab har aldrig været min stærke side - men jeg synes det er meget interessant at velsmag evt kan måles fysisk.

    SvarSlet
  3. it looks so good!! And so healthy!

    www.nikkbsnotes.blogspot.com

    SvarSlet