fredag den 19. november 2010

Havreboller


De her kender de fleste vist efterhånden - langtidshaevede havreboller! Jeg tilsaetter gerne lidt hørfrø, for fordøjelsen kan godt gå lidt i stå, når man går over til at spise mere protein i kosten. 

Jeg bruger en lille smule gaer (ca 5 g), 1 tsk sukker/honning, 1 liter koldt vand, 1 kg mel (find din egen kombi, alt efter hvor grove de skal vaere), 200 g havregryn, hørfrø, 3 tsk salt, 3 tsk olivenolie - røres sammen med en grydeske og stilles til haevning natten over. Naeste dag klattes dejen ud med en ske på to bageplader og forhaever, mens ovnen varmer op til ca 180-200°c - Derefter bages de ca 20-25 minutter alt efter hvor store du har lavet dem.  Det er lidt svaert at regne kalorieindholdet ud i den faerdige bolle - men jeg regner med 80 g er omkring 180 kalorier 

13 kommentarer:

 1. Super fed blog :D Dem vil jeg læse igennem og få inspiration :)

  Jeg vil bare lige høre hvor meget der bør være hvedemel i denne opskrift?

  SvarSlet
 2. Tak skal du have Sisse-Line! Den oprindelige opskrift er fra en af Helle Kofoeds boeger http://www.hellekofoed.dk/boger.html og jeg har saa forenkelt den lidt. Jeg har efterhaanden brugt mange forskellige kombinationer og synes aldrig de bliver mislykkede - bare forskellige ;O) Proev evt med halvt hvedemel foerste gang, hvis du vil vaere helt sikker. Du kan ogsaa tilsaette diverse kerner eller byg/hirse/kogt quinoa i stedet for havregryn

  SvarSlet
 3. Køkken/røremaskine der kan ælte dejen i 2 gange 13 minutter. For derefter at hæve 10 timer koldt og 9 timer i stuetemp. giver et perfekt resultat.

  SvarSlet
 4. Jesper - tak for tip til dem med roeremaskine - slet ikke misundelig ;O) Lige til denne opskrift behoever man dog ikke vaere saa grundig med at aelte synes jeg. Jeg sjasker det ret hurtigt sammen med en grydeske - og de bliver fine hver gang, men har jo ikke proevet dine - maaske er de endnu bedre!

  SvarSlet
 5. Kan de fryses ned?

  SvarSlet
 6. Ja de kan sagtens fryses - de smager ogsaa vildt godt ristede. Eller bruges som flutes skaaret i skiver paa tvaers efter en tur i ovnen.

  SvarSlet
 7. Hej Lise, ved du hvilken mængde tørgær svarer til 5 gram frisk gær?

  SvarSlet
 8. Hej Sarah - jeg mener man skal dividere med 3 for at faa maengden i toergaer. Jeg er ikke saa noejagtig med den opskrift - efterhaanden kender jeg den saa godt - den bliver som sagt aldrig mislykket bare forskellig fra gang til gang.

  SvarSlet
 9. Hej Lise. Hvor mange boller laver du af denne portion? Og bliver en bolle så ca. de 80g/180 kalorier?
  God weekend :)
  Kira

  SvarSlet
 10. Hej Kira - denne portion giver to bageplader - du kan evt veje en klat dej inden den sættes på pladen, så ved du ca hvor meget de 80g er

  SvarSlet
 11. Og rigtig god week-end til dig også.....

  SvarSlet
 12. Aha, det er 80g rå dej :) Tak! Min dej bliver sat til hævning nu!

  SvarSlet
 13. Nu måtte jeg lige tjekke efter ;O) - og det var 80g færdig bolle jeg havde regnet på - 80g af dejen svarer til 150 kalorier.

  SvarSlet